onsdag 7 december 2016

Fördjupad beskrivning av ökade avslag på ansökan om sjukpenning

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om regeringens nya styrning av Försäkringskassan och om hur Försäkringskassan ändrat arbetssätt vad gäller beslut om sjukpenning. Konsekvensen av det förändrade arbetssättet har blivit att allt fler får avslag på ansökan om sjukpenning. Idag har flera olika medieföretag kortfattat rapporterat om en ökning av avslag på nästan 100 %. Eftersom medierapporteringen lämnar en hel del att önska känner jag att det finns behov av ett utvecklat resonemang. Här kommer ett sådant. Håll till godo. 

Sjuktalen har ökat något enormt de senaste åren. Störst är ökningen inom välfärdsyrken där sjukskrivning pga psykiska diagnoser dominerar. Lite beroende på vem man frågar finns det olika förklaringar till att den psykiska ohälsan bland välfärdsmedarbetare ökat. Arbetsgivare brukar ofta försöka hitta orsaken i det sk "livspusslet" medan de som borde vara största experterna på området, Arbetsmiljöverket, härleder de allt fler sjuka medarbetarna inom vård, skola och omsorg till ökat glapp mellan krav och resurser. Arbetsbelastningen är helt enkelt för hög och välfärdsuppdraget omöjligt att klara med de resurser vård, skola och omsorg har till sitt förfogande. Inte förvånande med tanke på att samhällets krav på välfärden hela tiden ökar samtidigt som politiken ofta lägger årliga effektiviseringskrav på verksamheten. Konsekvensen blir ett ständigt högre tempo och i slutändan "väggen" för allt fler. Den som följt min blogg vet att jag återkommande förklarat detta med utgångspunkt i New Public Managementstyrning. Nya läsare kan med fördel klicka sig till ett mer utvecklat resonemang om arbetsmiljölagen, SAM och generellt om NPM i välfärden

Varför ökar då antalet avslag på sjukpenning just nu? För att förklara det krävs en liten genomgång av den s.k. rehabiliteringskedjan.

https://www.forsakringskassan.se/sjukvard/sjukskrivning_och_sjukpenning/rehabiliteringskedjan

Läkares uppgift i rehabiliteringskedjan är att skriva sjukintyg, Försäkringskassan ska sedan enligt stegen ovan bedöma arbetsförmågan hos den som fått sjukintyg från vårdcentral. Nuvarande regering har tagit bort det sista steget i kedjan, "stupstocken", vilket innebär att Försäkringskassan inte längre kan utförsäkra sjuka. Bra. Men. Något annat har skett vilket gör att sjuka kastas ut ur rehabkedjan tidigare än under alliansregeringen. Regeringen har nämligen gett ett tydligt uppdrag till Försäkringskassan att myndigheten ska göra det de kan för att nå regeringens mål om minskad kostnad för sjukpenning. 

  http://www.regeringen.se/regeringens-politik/socialforsakringar/atgardsprogram-for-okad-halsa-och-minskad-sjukfranvaro/

Försäkringskassans del i rehabkedjan är att bevilja eller avslå sjukpenning. På vilket sätt kan Försäkringskassan bidra till minskad kostnad för sjukpenning? Jo. De kan avslå fler sjukas ansökan om sjukpenning. Jag träffar i olika sammanhang fackligt aktiva från välfärdsfacken och samtliga ger samma bild av vad som nu sker. Ökningen av avslagen görs främst med två motiveringar. Dels följer Försäkringskassan till skillnad från tidigare undantagslöst de administrativa tidsgränserna i rehabkedjan, dels ogiltigförklarar man allt fler läkarintyg. Avslagen enligt tidsgränserna motiveras med att Försäkringskassan blivit noggrannare med att testa den sjukes arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden (läs exempel från verkligheten här). Avslagen enligt otillräckliga sjukintyg motiveras med att läkare är allt för dåliga på att beskriva den sjukes tillstånd och att Försäkringskassan i tveksamma fall väljer att fälla hellre än fria. Den som får avslag har möjlighet till omprövning, men väntetiden för detta är ca 25 veckor

Det är alltså ingen slump att allt fler sjuka blir utan sjukpenning. Det är en medveten strategi och det är strategi som har sitt ursprung i den högsta politiska ledningen. Regeringen. KOSTNADEN FÖR SJUKPENNING MÅSTE NER. Ansvaret för de nya utförsäkringarna ligger på Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det är de som ska ställas till svars nu när media äntligen uppmärksammar de allt fler sjuka som nekas sjukpenning. Låt oss hoppas att landets journalister orkar ta sig an den lite mer tidskrävande uppgiften.

Avslutningsvis. Hur påverkas man som sjuk av att få besked om avslag eller att hela tiden testas mot de allt hårdare tidsgränserna i rehabiliteringskedjan? Det kan jag berätta för er. Jag har nämligen gått igenom processen efter att själv ha hamnat i stenhård vägg och till slut nekats sjukpenning på 25 % i mitt arbete som lärare, med motivering att jag kunnat ta ett annat arbete på arbetsmarknaden (något som visserligen läkare inte ansåg). Jag, och många med mig, upplevde kontakten med Försäkringskassan och det ständiga hotet om indragen sjukpenning som det enskilt största hindret för att bli frisk. Vid psykisk ohälsa, som tex depression, nedstämdhet, trötthet och ångest,  är ekonomisk trygghet oerhört viktigt. Regeringen kastar nu ut sjuka som drabbats av utmattningsdepression pga orimliga arbetsförhållanden i välfärden i extrem ekonomisk otrygghet. Detta kommer minska möjligheterna att bli frisk något oerhört och inte bara innebära personliga tragedier utan även att samhällsekonomin i det långa perspektivet äventyras.

Vi måste minska glappet mellan krav och resurser i välfärden och vi måste se till att alla de som redan drabbats av ohälsa i välfärden får så goda förutsättningar som möjligt att tillfriskna. Faktum är att politiken just nu inte gör något av detta. Kraven i välfärden ökar. Resurserna minskar. Möjligheten att tillfriskna blir sämre. Det här är en farlig utveckling. För individen och för samhället.

Uttalanden från regeringspartierna lyser med sin frånvaro. Lätt att förstå varför. Det var nog inte för att skicka sjuka ut ur sjukförsäkringen som väljarna lade sin röst på Socialdemokraterna eller Miljöpartiet. Det som förvånar mig är att välfärdsfacken, med LO:s Kjell Rautio som lysande undantag, ägnar frågan så lite uppmärksamhet. Det är våra medlemmar som slås ut. Medlemmar som är sjuka nu och medlemmar som kommer att bli sjuka i framtiden. Anonym bloggare borde inte vara den som går i bräschen för att skapa förståelse hos allmänheten för sjuka välfärdsmedarbetares rätt till sjukpenning.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar